top of page
Yazarın fotoğrafıZo Skin Health

Sağlıklı Bir Cilt için 4 Temel Vitamin

Cilt sağlığı söz konusu olduğunda, eskilerin söylediği “sen ne yersen osun” sözü her zamankinden daha fazla geçerlidir. Lekesiz, ışıltılı bir cilt için can atıyorsanız, vücudunuza ne aldığınız, cildinize ne sürdüğünüz kadar (hatta daha fazla) önemlidir. İşte sağlıklı cilt için gerekli 4 vitamin ve bunları içeren besinler:


A Vitamini

A vitamini ince çizgilere, lekelere ve kırışıklıklara karşı mucizevi bir vitamindir. A vitamini, kendisinden türetilen retinoidlere benzer şekilde doku onarımını hızlandırır ve cildin koruyucu bariyerinin sağlıklı çalışmasını destekler. Ayrıca aşırı sebum üretimini azaltmaya ve yüzünüzdeki pürüzleri gidermeye yardımcı olabileceğinden, yağlı ve akneye meyilli ciltler için harika bir takviyedir.


Doğal A Vitamini Kaynakları:

Pate gibi karaciğer ve karaciğer ürünleri, yumurta, yağlı balıklar, tatlı patates, havuç, ıspanak ve lahana gibi yapraklı sebzeler, mango, papaya ve kayısı gibi sarı meyveler…


C vitamini

Hepimiz C vitamininin soğuk algınlığı ve griple savaşmamıza yardımcı olabileceğini biliyoruz, ancak antioksidan özellikleri de cilt için harika. C vitamini, cildinizi serbest radikal hasarından korur ve kolajen üretimini artırır. Güneş ışığına maruz kalmak cildinizdeki C vitamini miktarını tüketir, bu nedenle günlük dozunuzu aldığınızdan emin olmak için diyetinize vitamin açısından zengin besinler ekleyin.


Doğal C Vitamini Kaynakları:

Portakal ve portakal suyu, çilek, brokoli, kırmızı ve yeşil biber, frenk üzümü…

E Vitamini

E Vitamini, iltihabı azaltan ve serbest radikalleri cildinizin üst katmanlarındaki hücrelere zarar vermeden önce nötralize eden başka bir güçlü antioksidandır. Çalışmalar, E vitamininin C vitamini ile birleştirildiğinde daha iyi koruduğunu göstermiştir. Birlikte kullanıldığında, C ve E vitaminleri UV radyasyonunun zararlı etkilerini tek başına uygulandığından iki kat daha etkili bir şekilde azaltmaya yardımcı olur.


Doğal E Vitamini Kaynakları:

Soya, mısır ve zeytinyağı gibi bitkisel yağlar, fındık ve tohumlar, buğday tohumu, avokado, zeytin…


D Vitamini

D vitamini cilt hücresi büyümesi ve onarımı için hayati öneme sahiptir. Erken yaşlanmanın başlamasını önler ve cildin nemi tutma ve yenileme yeteneğini artırır. D vitamini bakterilerle savaşmada büyük rol oynar ve eksikliği akne ve iltihaplanma ile güçlü bir şekilde bağlantılıdır.


Doğal D Vitamini Kaynakları:

Somon, ringa balığı ve taze ton balığı gibi yağlı balıklar, mantarlar, yumurta sarısı, takviye edilmiş tahıllar, kırmızı et…


D vitamini aynı zamanda “güneş ışığı vitamini” olarak da bilinir çünkü D vitaminini güneş ışınlarından sentezleriz. Bununla birlikte, SPF koruması olmadan güneşin yüzünüze ve vücudunuza çarpmasına izin vermek, günlük D vitamini dozunuzu almanın doğru yolu değildir.


Dünya Sağlık Örgütü, güneş UV radyasyonunu, melanom dışı cilt kanserlerinin %90'ı ve melanomların yaklaşık %86'sı ile bağlantılı olduğu kanıtlanmış bir insan kanserojeni olarak tanımlamıştır. Korunmasız güneşe maruz kalma da erken cilt yaşlanmasının bir numaralı nedenidir. Güneş kremi sürmeden güneşe çıkmayın.

27 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page